Oriënterende reis naar Gdansk in Polen

In oktober 2021, na drie jaar e-mailverkeer en veel uitstel vanwege de Corona-epidemie, konden we eindelijk naar Gdansk voor een oriënterende reis voor een nieuw project: audiotours rond Nederlands erfgoed in Polen. Huizen en vestingwerken in de oude binnenstad van Gdansk zijn in de Hanzetijd voor een deel ontworpen en gedecoreerd door Nederlandse en Vlaamse architecten en kunstenaars.
Minstens zo verrassend is het erfgoed dat te maken heeft met volgelingen van de Friese predikant Menno Simons. In de regio ten oosten en zuiden van Gdansk herinnert nog veel aan de aanwezigheid van deze Mennonieten: ze polderden het moerassige land in, bouwden dijken en molens, groeven kanalen en sloten, bouwden boerderijen, lintdorpen en kerken met begraafplaatsen.

Tijdens ons verblijf hebben we voornamelijk met onze partners voor de nog te maken audiotours gesproken en in Gdansk onze ogen uitgekeken. Dankzij een subsidie van de Nederlandse ambassade in Polen en aanvullende financiering van het matchingfonds van DutchCulture/Heritage Desk kunnen we met onze Poolse partners diverse audiotours rond Nederlands/Vlaams-Pools erfgoed gaan maken.