Kade aan de rivier de Motlawa, Gdansk

Polen

In de stad Poolse stad Gdansk (Dantzig in Duitse tijden) is veel Nederlands en Vlaams erfgoed te vinden. Architecten uit Nederland en België bouwden in opdracht van de stad Gdansk huizen en ontwierpen interieurs. Ze kwamen in het kielzog van handelaren uit de Lage Landen die zich hadden aangesloten bij het Middeleeuwse handelsverbond de Hanze.

Diverse van deze gebouwen – woonhuizen, handelsgebouwen, stadspoorten en verdedigingswerken – fungeren tegenwoordig als museum.
Vooral buiten Gdansk is nog meer Nederlands erfgoed te vinden. In de 16e eeuw streken in de delta van de rivier de Weichsel Mennonieten neer. Het waren aanhangers van de Friese predikant Menno Simons, die in eigen land vanwege hun geloofsopvattingen achtervolgd werden. Hoewel men in Gdansk met een scheef oog naar deze nieuwelingen keek, waren ze in de Zulawy-regio ten oosten en zuiden van de stad welkom. De Mennonieten bouwden dijken, windmolens, sluizen en legden kanalen aan om het moerassige deltagebied bewoonbaar te maken. Hiervan, en ook van hun kerken, begraafplaatsen en boerderijen, zijn nog altijd de sporen terug te vinden.

Audiotours over Nederlands erfgoed in Polen zijn gemaakt in opdracht van de Nederlandse Ambassade in Polen, met aanvullende financiering van de Heritage Desk van DutchCulture en Polska, Pools Informatiebureau voor Toerisme in Nederland.

De Zulawy Museumtour in de stad Nowy Dwor Gdanski. Met karntonnen, kaaspersen en verhalen over oorspronkelijk Nederlandse Mennonieten.
Een tour per auto door ‘Klein Holland’ zoals de regio Zulawy wordt genoemd. Met Nederlandse molens en veel sporen van Mennonieten.
Museumtour in de Main Town Hall, het voormalige raadhuis van Gdansk, met Nederlands erfgoed en een Nederlands carillon.
Audiotour door historisch Gdansk, met veel gebouwen en kunstwerken van Nederlandse oorsprong uit de Hanze tijd.