NBTC Walking Press Conference & Audiotour Van Gogh in Parijs

Op 24 november 2021 werd de audiotour “Montmartre: Van Gogh et autres peintres néerlandais” gepresenteerd. Dit gebeurde op een bijzondere manier, namelijk als onderdeel van Musea22. Dit is een evenement in Parijs, georganiseerd door het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen in samenwerking met de Nederlandse Ambassade. Tijdens dit jaarlijkse evenement presenteren grote Nederlandse musea hun programma voor het komende jaar aan tientallen kunstjournalisten uit Frankrijk, Engeland en België. Normaal gesproken vindt dit in verschillende zaaltjes op één locatie plaats, maar deze keer liepen de journalisten een deel van onze audiotour rond Vincent van Gogh en andere Nederlands schilders. De tocht, die begon in het Musée de Montmartre, voerde hen door het charmantste deel van Montmartre. Onderweg naar de volgende museumpresentaties luisterden ze naar delen van onze audiotour.
Ga naar onderstaande YouTube link voor een korte weergave hiervan.

Deze audiotour speelt rond Nederlandse schilders als Van Gogh, Johan Barthold Jongkind, Breitner en Kees van Dongen, die allemaal eind 1800, begin 1900 in Parijs hebben gewoond. We maakten deze en een andere audiotour rond Nederlandse kunstenaar in Montparnasse, in opdracht van de Nederlandse Ambassade in Parijs. Er is ook een Engels/Nederlandse versie van deze audiotour.

Het was een bijzonder leuke opdracht: uitzoeken welke Nederlandse schilders in Parijs hebben gewoond en gewerkt, informatie en beeldmateriaal erbij zoeken, puzzelen op wie in de routes pasten (waarbij helaas sommige namen moesten vervallen) teksten schrijven, laten vertalen in het Engels en Frans en ze (laten) inspreken, dan alle onderdelen van de audiotours in de app zetten en diverse keren de routes op locatie lopen om er zeker van te zijn dat alle informatie op tijd en op de juiste plek te horen is.